[ Produkty: ... ]
Oceń produkt:
(Oceniano 14 razy)

Zobacz więcej od:  

Marginesy

Marta Dymek - Nowa Jadłonomia

Cena: 69,90 zł
63,00 zł (5% VAT)
Taniej o : 6,90 zł
VM_FAVORITE_NOLOGIN
  • Szczegóły produktu
  • Zapytaj o produkt
  • Recenzje klientów

 

Marta Dymek, autorka najgłośniejszej polskiej książki o kuchni roślinnej, powraca z długo wyczekiwaną nową książką. Tym razem w roli głównej wystąpią polskie, sezonowe warzywa w zupełnie nowej odsłonie – w przepisach z kuchni całego świata. Bulwa selera po chińsku? Węgierski gulasz z papryk i boczniaków? Turecka zupa soczewicowa? Mizeria po koreańsku? To tylko kilka dań na zebranie sił przed wielką, roślinną podróżą!

 

Aby kulinarnie podróżować, nie trzeba kupować egzotycznych produktów. Niepotrzebne są też wymyślne sprzęty ani rekwizyty. Wystarczy udać się na najbliższy bazar lub do warzywniaka i kupić polskie warzywa, a następnie skorzystać z niepospolitych przypraw oraz podpatrzonych w innych kuchniach technik. Nagle okaże się, że warzywa znane od dzieciństwa mogą codziennie pysznie zaskakiwać.

 

Kuchnia roślinna nie pochodzi z żadnego konkretnego kraju ani kontynentu – jest wszędzie. Dlatego Marta Dymek, pracując nad nową książką, szukała roślinnych inspiracji w wielu zakątkach świata i odwiedziła ponad 50 krajów. Zjeździła Wietnam i Tajlandię, zmarzła w Korei, ucierała pasty curry w Indiach, przemierzyła całe Bałkany, wygrzewała się na targowiskach w Maroko i rozpływała się nad świeżym awokado w Kalifornii.

 

W końcu roślinne potrawy można spotkać pod każdą szerokością geograficzną, bez względu na temperaturę, klimat i wysokość nad poziomem morza. Wegańskie jest zarówno meksykańskie guacamole, swojski barszcz z uszkami, afrykański gulasz z jarmużu, jak i buraczane curry z cynamonem. Jeśli tylko się wie, gdzie patrzeć, w każdym kraju z łatwością można spotkać mnóstwo roślinnych przepisów, które otwierają oczy na niespotykane dotąd połączenia i pozwalają na nowo odkryć dobrze znane warzywa. Uwierzcie, że zjedzenie bulwy selera po chińsku nieskończenie rozwija kulinarną wyobraźnię. Podróże przez stragany całego świata przypominają, że nawet nielubiane dotąd składniki mogą być przepyszne, jeśli tylko da się im szansę i przyprawi inaczej niż zwykle.

 

„Kapitalne przepisy śmiało przekraczające granice polskiej kuchni. Dzięki tej wciągającej książce w nowy sposób użyjecie świeżych ziół, warzyw korzeniowych i strączkowych, potem zaszalejecie i zmieszacie tradycje kulinarne ze wszystkich stron świata, aby stworzyć nowe, porywające smaki!”Isa Chandra Moskowitz

 

 

---------------------------------------------------------------------------

 

Szczegóły wydania:

forma wydania: książka

wydawnictwo: Marginesy
miejsce wydania: Warszawa 2017
ilość stron: 272 225 mm x 285 mm
oprawa: twarda

ISBN:978-83-6558-69-71






Captcha plugin for Joomla from Outsource Online  

Kod antysapmowy Odśwież

Może zainteresują cię również te produkty

Marta Dymek - Jadłonomia. Kuchnia roślinna - 100 przepisów nie tylko dla wegan
Marta Dymek - Jadłonomia. Kuchnia roślinna - 100 przepisów nie tylko dla wegan
69,00 zł
64,00 zł
Taniej o : 5,00 zł

Nowości

Wydawnictwo: Książka i Prasa
Wzrost wpływów skrajnej prawicy po obu stronach Atlantyku realnie zagraża zdobyczom demokr...
Cena: 30,00 zł
24,00 zł (5% VAT)
Taniej o : 6,00 zł
Wydawnictwo: Książka i Prasa
Dwumiesięcznik społeczno - polityczny
Cena: 14,90 zł
13,00 zł (8% VAT)
Taniej o : 1,90 zł
Wydawnictwo: Adam Marszałek
Autor oddaje w ręce czytelników drugą edycję słownika polsko - kurdyjskiego.
Cena: 84,00 zł
76,00 zł (5% VAT)
Taniej o : 8,00 zł
Wydawnictwo: Adam Marszałek
Niniejsza książka stanowi analizę jednej z najważniejszych dwudziestowiecznych powieści gr...
Cena: 44,90 zł
41,00 zł (5% VAT)
Taniej o : 3,90 zł
Wydawnictwo: ::Różne::
Tożsamość. 100 lat polskiej architektury to publikacja towarzysząca pięciu wystawom przygo...
Cena: 55,00 zł
50,00 zł (5% VAT)
Taniej o : 5,00 zł
Wydawnictwo: Cień kształtu
Najniebezpieczniejsza powieść o Polsce lat 90.
Cena: 49,00 zł
45,00 zł (5% VAT)
Taniej o : 4,00 zł

Wszytkie kategorie